F-16 не стануть панацеєю для українського неба, але суттєво змінять ситуацію

Старший генерал ВПС США в Європі та Африці Джеймс Гекер заявив, що передача Україні винищувачів F-16 не забезпечить миттєвої переваги в повітрі над російськими системами ППО. Проте, за його словами, ці літаки дозволять ЗСУ перейти на західні стандарти та ефективніше використовувати американські боєприпаси.

“F-16 не стануть “чарівною кулею”, яка відразу зможе розв’язати всі проблеми в українському небі, але вони безумовно рухають нас у правильному напрямку”, – зазначив генерал Гекер. Він пояснив, що F-16 зможуть протистояти сучасним інтегрованим системам ППО, які використовує Росія.

Читайте також: В ISW пояснили, як росія скористається тимчасовим припиненням вогню

Західні партнери вже почали готувати українських пілотів до управління F-16, а Нідерланди та Данія зобов’язалися передати перші винищувачі. Разом з літаками Україна отримає широкий спектр озброєння, включаючи ракети “повітря-повітря” AIM-120 AMRAAM і AIM-9X Sidewinder, протирадіаційні ракети AGM-88 HARM та бомби JDAM.

За словами генерала Гекера, українські пілоти вже мають досвід застосування деяких із цих боєприпасів, але на F-16 вони зможуть використовувати їх більш ефективно. Зокрема, це стосується керованих бомб JDAM, які дозволяють знищувати цілі з більшою точністю.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦