Жителька Нідерландів 57-річна Едіна Слейтер-Енгельсман ухвалила рішення піти з життя шляхом евтаназії після тривалої боротьби з важким захворюванням. У своєму прощальному слові вона пояснила мотиви такого рішення.

Про це повідомляє BBC Scotland.

Евтаназія, або “допоміжна смерть”, застосовується до пацієнтів з важкими хворобами, які мають невтішні прогнози. Хоча ця практика є суперечливою та забороненою у багатьох країнах, у Нідерландах, Люксембурзі та Бельгії евтаназія дозволена для невиліковно хворих або тих, хто страждає від сильного болю.

Едіна Слейтер-Енгельсман, громадянка Нідерландів, яка жила у Шотландії понад 30 років, вирішила повернутися до Нідерландів через важку форму міалгічного енцефаломієліту (МЕ), також відомого як синдром хронічної втоми (СХВ).

МЕ – це хронічне захворювання, яке викликає сильну втому та інші симптоми, що ускладнюють повсякденне життя. Хворі на МЕ часто відчувають затуманення свідомості, проблеми зі сном та нездужання після фізичного або розумового навантаження. Причини виникнення МЕ невідомі, і наразі не існує ліків проти цього стану.

Читайте також: Скільки води потрібно пити й коли рідина шкодить організму

Едіна, якій діагностували МЕ у лютому 2020 року, записала серію відеозвернень, де розповіла про свою боротьбу з хворобою. Вона пояснила, що хвороба змінила її життя з активного на нерухоме, і вона була змушена залишатися в ліжку.

Після вичерпання всіх можливих методів лікування у Великій Британії, Едіна повернулася до Нідерландів у 2023 році. Там після обстеження лікарі дійшли висновку, що інших варіантів лікування немає. Їй надали можливість евтаназії, і вона померла в оточенні рідних через смертельну ін’єкцію.

Родина Едіни сподівається, що її історія допоможе підвищити обізнаність про МЕ та нестачу доступних варіантів лікування для хворих на це захворювання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦