В Україні спостерігається значна активність отруйних павуків 

Через спеку небезпечні павуки почали з’являтися навіть у північних областях країни, включаючи Одеську, Херсонську та Дніпровську області. Проте експерти запевняють, що отруйні павуки не мігрують на північ.

Науковці з Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ підтверджують, що цього літа павуків стало більше через сприятливі погодні умови та достатню кількість їжі. Однак твердження про міграцію небезпечних видів павуків до північних регіонів не відповідає дійсності. Каракурти і надалі живуть у Причорномор’ї та Приазов’ї, зокрема у Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях.

Науковий співробітник Інституту зоології Костянтин Євтушенко зазначив у коментарі ТСН, що повідомлення про укуси каракуртів у Одеській області не підтверджені офіційно. Він підкреслює, що каракурти зазвичай не покидають степові зони Причорномор’я та Приазов’я. Щодо тарантулів, то вони поширені по всій території України, включаючи Київську, Черкаську та Полтавську області, і не мігрують на нові території.

Раніше: Після підриву Каховської дамби Крим перетворюється на напівпустелю – науковець

Євтушенко також зазначає, що отрута тарантулів не є сильною і зазвичай порівнюється з отрутою бджоли чи шершня. Реальна небезпека від укусів павуків пов’язана з індивідуальною алергічною реакцією людини. В Україні існує близько тисячі видів павуків, всі вони отруйні, але їх укуси рідко призводять до серйозних наслідків, якщо у людини немає алергії.

Вчений також зазначає, що часто плутають каракуртів із павуками виду Steatoda grossa, які схожі зовні, але менш небезпечні. Ці павуки живуть у будинках і можуть викликати паніку через свою схожість з каракуртами.

Медики наголошують на необхідності бути обережними і перевіряти речі після прогулянок на природі. Відомо про один випадок укусу каракуртом цього року в Одеській області, пацієнт знаходиться у інтенсивній терапії. Лікарі рекомендують приймати антигістамінні препарати при укусах павуків та негайно звертатися до медичних закладів у випадку погіршення самопочуття.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦