Адвокат Роман Сімутін назвав кілька сценаріїв, коли військовозобов’язані особи можуть отримати перші штрафи за не оновлення військово-облікових даних.

В коментарі для ТСН.ua він сказав, що вже наприкінці серпня або на початку вересня можуть бути накладені перші штрафи (від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень) за не оновлення військово-облікових даних.

Читайте також: Штрафи за неоновлення даних: чи карають ухилянтів

Сімутін висловив думку, що перші штрафи можуть з’явитися після 20 серпня, якщо повістки почали надсилати після 16 липня. Він зазначив, що ті військовозобов’язані, які оновили свої дані, але не мають відстрочки або бронювання, можуть першими отримати повістки на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Мобілізація в Україні

За словами адвоката, близько 4,6 мільйона військовозобов’язаних оновили свої дані. Половина з них має відстрочки, інвалідність або трьох дітей, а деякі – бронювання. Тому залишається десь 1,5 млн осіб, які можуть отримати повістки.

Якщо дані не оновлені, а в реєстрі “Оберіг” немає інформації про військовозобов’язаного, працівники ТЦК підніматимуть паперову справу та вручну виписуватимуть повістки. Також таких осіб можуть виявляти на блокпостах.

Своєю чергою заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко додала, що можливість оновити дані у військовозобов’язаних залишається після 16 липня, проте за несвоєчасне оновлення даних загрожує штраф. Інформація та дата оновлення відображаються в реєстрі “Оберіг”, і якщо військовозобов’язаний не оновив дані вчасно, його можуть оштрафувати,.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦