Російські неонацисти з руху NS/WP взяли на себе відповідальність за вбивство мовознавиці Ірини Фаріон, хоч уже затримано 18-річного хлопця з Дніпра. Поліція перевіряє його зв’язки з послідовниками Адольфа Гітлера та націонал-соціалістами РФ.

Видання “Комерсант український” повідомив, кого наслідують прихильники руху NS/WP та чим вони небезпечні в Україні.

Читайте також: Затримано вбивцю Ірини Фаріон: нові подробиці

У Telegram-канал Oderint dum Metuan, пов’язаному з NS/WP, заявили, що 24 липня розпочинається Біла Революція. Українську мовознавицю вони називають “ворогом України”, “расовою зрадницею”.

За даними слідства, 18-річний мешканець Дніпра був учасником деяких спільнот в Мережі та навіть нібито готував замах на інших політиків, зокрема нардепа Максима Бужанського.

Як з’ясували розслідувачі “Схем”, підозрюваний хлопець мав підписку на ультраправі та російські групи, залишав антисемітські та расистські коментарі. Ймовірне ім’я підозрюваного – Вʼячеслав Зінченко. Також в одному з чатів він написав, що на нього сильне враження справила книга “Моя боротьба” Адольфа Гітлера.

Чому рух NS/WP небезпечний та основні риси?

Націонал-соціалісти руху NS/WP (National Socialists/White Power) підтримують ідею “білої сили” та ідеологію націонал-соціалізму. Неонацистський рух врізається коренями в ідеологію Адольфа Гітлера та Третього Рейху, акцентуючись на расову перевагу, антисемітизм, ксенофобію і ультраправі політичні погляди.

Основні риси руху:

  • Расизм і антисемітизм. Прихильники руху вірять у те, що біла раса – пануюча, а інші етнічні групи можна піддавати дискримінації.
  • Культ лідера. Вони будуть шанувати сильного лідера, авторитарного. Можуть бути присутні елементи фашизму, використання нацистської символіки.
  • Пропаганда насильства проти мігрантів, євреїв та інших “ворогів”.
  • Конспірологія. Цікавляться теоріями змови, підтримують та поширюють.

Часто такі рухи, як NS/WP, є маргінальними, але вони можуть стати серйозною загрозою громадському порядку і безпеці. Причиною є екстремістські погляди, їхня схильність до насильства. Діяльність рухів може бути цілком незаконною.

У Росії відомо кілька великих угруповань, пов’язаних з діяльністю NS/WP. На початку 2000-х років у Санкт-Петербурзі виник рух “NS/WP Невоград”, у 2008-2010 рр. – Банда БОРН (Боевая организация русских националистов), 2010 рік – ультраправі та неонацисти організували масові безлади на Манежній площі в Москві.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦