Науковець поділився перспективами півдня України після підриву дамби Каховського водосховища, попереджаючи про можливі наслідки для Криму.

Окупований росією півострів поступово перетворюється на напівпустелю, що підтверджують супутникові знімки, опубліковані на DeepState. Водночас експерти, зокрема голова правління ГО “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк для ТСН.ua, вважають, що хоча зміни клімату та наслідки окупації суттєво впливають на Крим, він не стане повною пустелею через брак води.

Читайте також: В Україні обвалилися ціни на популярний продукт

Василюк пояснює, що кліматичні зміни вже давно впливають на південь України та Крим. Зона напівпустелі розширюється, але це не означає, що Крим перетвориться на класичну пустелю. Підрив дамби Каховського водосховища посилив проблему засолення ґрунтів, що вже спостерігалася через нераціональне зрошення з радянських часів.

Зрошення земель водою з Каховського водосховища, яке було інтенсивним з 60-х років, призвело до засолення ґрунтів. Після підриву дамби, зрошення припинилося, що може допомогти відновити деякі природні процеси. Василюк вважає, що необхідно змінити підходи до ведення сільського господарства, відмовившись від радянських методів зрошування.

Він також зазначив, що Росія недбало ставиться до ресурсів Криму, що призвело до виснаження водних запасів. Для стабільного водопостачання півострова експерт пропонує використовувати воду з Кременчуцького водосховища, що може забезпечити більш якісне і стійке водопостачання для регіону.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦