Баррі Вілмор та Суніта Вільямс перебувають у космосі вже майже 50 днів 

Двоє астронавтів NASA вже майже 50 днів перебувають в космосі через аварію. Екіпаж, у складі якого перебували Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, вирушив на МКС 5 червня кораблем Boeing Starliner. Зі старту в апараті почався витік гелію, що відповідає за паливний тиск, який тривав протягом усього польоту.

У результаті на момент стикування корабля відмовили 5 маневрових двигунів. Місія на МКС мала тривати не більше 10 діб, проте виліт назад Х’юстон відкладав уже 3 рази, повідомляє LADbible.

У NASA заявили, що навіть попри проблеми з руховою системою, Boeing Starliner все одно зможе повернути астронавтів на Землю, у разі крайньої потреби як рятувальна капсула.

Перший космічний корабель компанії Boeing Starliner успішно запустили в космос 5 червня 2024, а наступного дня він пристикувався до Міжнародної космічної станції (МКС). Передбачалося, що американські астронавти Баррі Вілмор та Суні Вільямс пробудуть на орбіті всього тиждень і повернуться на Землю на тому самому апараті.

Також читайте: Землі загрожують два роки потужних сонячних штормів

Однак відстикування Starliner кілька разів відкладалося через несправні двигуни, а потім через серію невеликих витоків гелію. Це викликало побоювання щодо безпеки, тому Вілмор і Вільямс залишаться в космосі до середини серпня, поки інженери не виправлять неполадки.

10 липня 2024 року в NASA оголосили, що досі проводять тести. Мета – переконатися, що корабель працюватиме коректно. Хоча в космічному агентстві впевнені, що Starliner безпечний для гіпотетичної екстреної евакуації, керівники місії поки що не готові запланувати його відправлення.

Додамо, що на МКС, де крім Вілмора та Вільямса, працює постійний екіпаж із семи осіб, достатньо запасів і ресурсів. Паралельно інженери мають провести наземні випробування двигунів Starliner на випробувальному полігоні NASA у США.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦