Роботодавцям можуть виписати великі штрафи

Зміни до мобілізаційного законодавства України, що набули чинності у травні 2024 року, посилюють відповідальність роботодавців за ведення військового обліку працівників. За порушення цих правил передбачені суттєві штрафи.

повістка пошта мобіліз

Раніше: Як будуть карати чоловіків за кордоном за неоновлення даних: пояснення фахівця

Які обов’язки покладаються на роботодавця?

Керівники підприємств зобов’язані:

Систематично збирати та перевіряти персональні дані та військово-облікові відомості своїх працівників.

Інформувати працівників про правила військового обліку та їхнє значення.

Вчасно повідомляти територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) про прийняття на роботу, звільнення або зміну персональних даних військовозобов’язаних.

Оповіщати працівників про необхідність явки до ТЦК та СП і сприяти їхньому своєчасному прибуттю.

Яка відповідальність передбачена за порушення?

За невиконання або неналежне виконання цих вимог, роботодавці можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Згідно з чинним законодавством, штрафи за порушення правил військового обліку можуть сягати від 34 до 59,5 тисяч гривень.

Як виявляються порушення?

Порушення правил військового обліку можуть бути виявлені під час планових або позапланових перевірок підприємств, які проводять співробітники ТЦК та СП.

Що робити роботодавцям?

Аби уникнути штрафів, роботодавцям рекомендується детально ознайомитися з вимогами мобілізаційного законодавства та забезпечити їх чітке виконання. У разі виникнення питань, варто звернутися за консультацією до юриста.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦