Штраф накладається постановою про притягнення до адміністративної відповідальності, яка підписується керівником ТЦК та СП

В Україні військовозобов’язані мали оновити облікові дані до 16 липня. Тих, хто не виконав цю вимогу, чекає повістка та штраф від 17 тисяч гривень. Про це розповіла адвокатка Марина Бекало в коментарі для сайту ТСН.ua, зазначаючи, що від часу завершення кампанії минуло недостатньо часу для остаточних висновків щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

На Полтавщині вже почали штрафувати тих, хто не оновив дані, як повідомив речник Полтавського обласного ТЦК СП Роман Істомін. Процес накладання штрафу передбачає певні процедури — від складання постанови до її виконання. Штраф може бути накладений протягом трьох місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Читайте також: Кулеба сказав, чи прийняла Україна мирний план Китаю

Штраф накладається постановою, підписаною керівником ТЦК та СП. Строк на оскарження постанови становить 10 днів від дня її винесення. Після цього постанова набуває чинності та передається до державної виконавчої служби для реалізації адміністративного стягнення. Державний виконавець може накласти арешт на банківські рахунки та інші активи порушника.

ТЦК мобілізація

За словами Марини Бекало, громадяни мають право на судове оскарження будь-яких рішень суб’єкта владних повноважень. Проте для успішного оскарження необхідні обґрунтовані підстави. Це можуть бути випадки, коли громадяни були зняті з військового обліку до введення воєнного стану або мали поважні причини не оновлення даних.

Адвокатка зазначила, що уникнути штрафу за запізніле оновлення даних можливо лише за наявності документально підтверджених поважних причин. У всіх інших випадках уникнення відповідальності буде важким. Остаточні висновки щодо судової практики з цього питання можна буде зробити не раніше ніж через два-три місяці.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦