Спочатку це був спільний проєкт авіабудівних компаній рф та Китаю

Китай представив далекомагістральний широкофюзеляжний авіалайнер С929, який раніше розроблявся спільно з Росією. На авіасалоні Фарнборо представлено макет літака, але Росія в описі проєкту не згадується. Представник китайської компанії COMAC на умовах анонімності підтвердив, що Китай тепер працює над проєктом самотужки.

Проєкт С929, який раніше називався CR929, мав стати критично важливою частиною російської транспортної інфраструктури. Далекомагістральні літаки подібного типу необхідні для забезпечення транспортної доступності далекосхідних регіонів Росії, пише ВВС.

Проєкт розробки літака розпочався у 2014 році, коли Об’єднана авіабудівна корпорація (ОАК) Росії та китайська Comac уклали меморандум про співпрацю.

У 2018 році було оприлюднено основні характеристики літака, а у 2019 році його макет представили на авіасалоні МАКС-2019 у Жуковському.

Раніше: У Держдепі прокоментували візит Кулеби в Китай

Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році санкції проти Росії були посилені, що призвело до фактичного блокування постачання запчастин для цивільної авіації.

Росія зараз має у своєму парку іноземні далекомагістральні літаки, такі як Boeing 777ER. Проте, у майбутньому їх має замінити модернізований Іл-96 – радянський літак, який потребує значного доопрацювання.

Строки модернізації Іл-96 невідомі. За словами глави Ростеха Сергія Чемезова, розробка нового двигуна ПД-35 та будівництво на його основі далекомагістральних літаків може зайняти два-три роки.

Відсутність Росії у проекті С929 свідчить про те, що санкції мають значний вплив на російську авіабудівну промисловість. Росія ризикує залишитися без далекомагістральних літаків, що може призвести до серйозних проблем у транспортній сфері країни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦