Українці за кордоном мають кілька способів оновити свої дані, щоб уникнути штрафів.

Військовозобов’язані громадяни України, які мешкають за кордоном, зобов’язані оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки через дипломатичні установи України. За неоновлення даних передбачені штрафи. Про це повідомив адвокат Сергій Савинський у коментарі “РБК-Україна”.

Читайте також: Як ТЦК штрафуватимуть тих, хто не має грошей і майна

З 18 травня українці, які виїхали за кордон на понад три місяці та знялися з військового обліку, мають протягом 30 днів стати на облік знову. Це також стосується хлопців, яким виповнилося 17 років.

Юрист пояснив, якщо чоловік не стає на військовий облік і не оновлює свої дані, йому загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Якщо особа не оскаржує постанову про накладення штрафу і не сплачує його, щодо неї буде відкрито виконавче провадження. Тоді штраф стягуватимуть за рахунок коштів, рухомого та нерухомого майна.

мобілізація резерв

Українці можуть передати свої дані через офіційну електронну адресу або телефони ТЦК та СП, а також через закордонні дипломатичні установи. Разом із заявою про взяття на облік потрібно подати відповідні відомості (ІПН, адреса місця проживання, електронна пошта та контактний номер телефону) та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Заява подається особисто разом із паспортом або засобами поштового зв’язку з копією першої сторінки закордонного паспорту. Дипломатична установа надсилає заяву з документами відповідному ТЦК та СП електронною поштою у семиденний строк.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦