На території водосховища виросло 150 тисяч гектарів вербового лісу

Минулого року підрив Каховської ГЕС шокував весь світ. Багато хто прогнозував, що на місці водосховища буде лише мертва земля або ж болото на багато років. Проте природа дивує. Замість похмурих прогнозів, на місці колишнього Каховського моря з’явилося унікальне явище – 150 тисяч гектарів вербового лісу.

Це не просто рясні зарості, а справжня екосистема, яка стрімко розвивається. За словами екологів, під вербами та тополями, що виросли з насіння, вже росте понад 100 видів трав’янистих рослин та мохів. До нової екосистеми заходять тварини, формуючи дику природу.

“Якщо не буде дефіциту води, а весняне водопілля буде проходити успішно, то за п’ять років тут сформується густий вербовий ліс”, – говорить еколог Вадим Манюк.

Експерти називають це явище унікальним, адже подібного не спостерігалося протягом 65 років. За словами Вадима Манюка, вода, яка з’явилася в Каховському водосховищі після дощів, позитивно вплине на екосистему.

“Всі екосистеми, які зараз відтворюються на місці водосховища, де колись був Великий Луг, пов’язані з водою”, – пояснює еколог.

Читайте також: У Франції картопля-мутант захопила квартиру жінки

Новий вербовий ліс – це не лише мальовниче місце, але й свідчення стійкості природи. Навіть після такої руйнівної події, як підрив ГЕС, життя знаходить нові шляхи розвитку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦