Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів від дня вручення йому постанови

У Верховній Раді повідомили, що перші штрафи за не оновлення військових даних будуть накладені не раніше вересня. Штрафи за порушення мобілізаційного законодавства можуть стати серйозною проблемою для тих, хто не має доходів або майна.

Військовозобов’язаних, які порушили правила військового обліку, можуть оштрафувати, і якщо штраф не буде сплачений вчасно, можливе примусове стягнення коштів, пише ТСН.

Відповідно до законодавства, військовозобов’язані мали оновити свої дані до 16 липня 2024 року. Порушення правил військового обліку, таких як неприбуття за викликом ТЦК або неоформлення військово-облікових документів, караються адміністративними штрафами. У разі невиконання цього обов’язку, особу можуть оголосити в розшук.

мобілізація резерв

За словами заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, якщо військовозобов’язаний ігнорує виклики до ТЦК, на нього складуть протокол про адміністративне правопорушення і накладуть штраф. Штраф повинен бути сплачений протягом 15 днів з моменту вручення постанови, інакше справа передається до органу виконавчої служби для примусового виконання.

Розміри штрафів за порушення правил військового обліку варіюються: у мирний час вони складають від 3400 до 5100 гривень, а в особливий період – від 17000 до 25500 гривень. Якщо штраф не буде сплачений, можливе накладення арешту на кошти та майно боржника для погашення боргу. У випадку відсутності коштів на банківському рахунку, ТЦК може звернутися до суду з позовом про стягнення штрафу з майна.

Раніше: У Міноборони пояснили, чи будуть затримувати військовозобов’язаних на вулиці

У Мін’юсті пояснили, що інформацію про виконавче провадження можна перевірити в Автоматизованій системі виконавчого провадження (АСВП) онлайн, без особистого відвідування державної виконавчої служби. Якщо у військовозобов’язаного немає майна, з якого можна стягнути штраф, його, ймовірно, не зможуть притягнути до відповідальності, але боржнику загрожує примусове виконання, включаючи арешт майна і транспортних засобів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦