18 липня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №11340, який передбачає можливість для підозрюваних у корупції уникнути суворого покарання шляхом сплати штрафу.

Урядовий законопроєкт створює умови, за яких корупціонери можуть “відкупитися” від в’язниці, не розкриваючи співучасників та не надаючи додаткову інформацію про інші злочини.

Читайте також: Європа має підготуватися до десятилітньої війни в Україні – Столтенберг

Суть законопроєкту №11340

Законопроєкт №11340 пропонує внесення змін до Кримінального кодексу України, що дозволяють підозрюваним у корупції укладати угоду з прокурором про визнання винуватості. Згідно з документом, такі угоди можуть передбачати штраф як додаткове покарання, навіть якщо це не передбачено санкціями статті. Угода затверджується вироком суду.

Верховна Рада

Ключові зміни, які пропонує законопроєкт:

  • Можливість погодити покарання у вигляді штрафу навіть тоді, коли його не передбачено у санкції статті.
  • Можливість погодити покарання у вигляді позбавлення волі на строк менший від найнижчої межі за умови викриття іншої особи або відшкодування збитків.
  • Чітке визначення умов звільнення від відбування покарання у зв’язку з випробуванням.
  • Збільшення іспитового терміну до 6 років та терміну позбавлення волі, який дозволяє звільнення від нього, до 8 років.
  • Можливість конфіскації майна у разі звільнення від відбування основного покарання.
  • Можливість укладання угоди у справах особливо тяжких злочинів за умови відшкодування збитків.
  • Погодження угоди керівником органу прокуратури.
  • Можливість змінювати угоду до моменту видалення суду до нарадчої кімнати та подавати її до суду повторно після усунення підстав для відмови.

Розміри штрафів:

  • Від 12 тис. до 120 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кримінальний проступок.
  • Від 121 тис. до 1 млн 200 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за нетяжкий злочин.
  • Від 1 млн 201 тис. до 6 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за тяжкий злочин.
  • Від 6 млн 1 тис. до 20 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за особливо тяжкий злочин.

Що не так із законопроєктом №11340

Цей законопроєкт зазнав критики з боку частини народних депутатів, державних антикорупційних органів та громадських організацій. Зокрема, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та парламентський Комітет з антикорупційної політики висловилися проти цієї ініціативи. У своєму висновку комітет зазначив, що проєкт закону містить корупціогенні фактори, які дозволяють підозрюваним у корупційних злочинах “відкупитися” від суворого покарання, не розкриваючи співучасників та не надаючи інформацію про інші злочини.

Критики вважають, що такий підхід не сприяє ефективній протидії корупційним правопорушенням та належному притягненню винних осіб до відповідальності.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦