Передбачено консолідацію на випадок ескалації війни в Україні  

У рамках завершення саміту НАТО у Вашингтоні було затверджено Український договір. Цей документ закріплює довгострокову військову та оборонну підтримку України, а також включає механізм екстрених консультацій на випадок ескалації війни чи можливих майбутніх загроз.

Про це повідомив Офіс президента України.

Цей договір доповнює спільну декларацію G7, узгоджену на попередньому саміті НАТО, до якої приєдналися 32 учасники.

Під час ухвалення документа президент США Джозеф Байден заявив: “У короткостроковій перспективі ми продовжуватимемо забезпечувати Україну зброєю, боєприпасами та необхідним навчанням для протистояння російським військам. У середньостроковій перспективі допоможемо створити сили й можливості для захисту України та стримування подальшої агресії”.

Читайте також: НАТО надасть Україні життєво важливу допомогу – Столтенберг

Байден також підкреслив, що в разі нової агресії з боку Росії всі країни-підписанти договору підтримають Україну.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Український договір підіймає двосторонні відносини на новий рівень, назвавши це значущим досягненням для України та її союзників.

В Офісі президента додали, що договір відкритий для підписання іншими країнами й підтверджує довгострокову військову підтримку, розвиток майбутніх Сил оборони України та механізм екстрених консультацій у разі ескалації війни чи можливої агресії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦