Глибоководний апарат АС-36 зазнав суттєвих пошкоджень 

Російський корабель “Михайло Рудницький” протаранив глибоководний апарат “АС-36”. Це сталося під час випробувань.

Як повідомили у Головному управлінні розвідки України, інцидент стався 1 липня 2024 року під час випробувань в акваторії Норвезького моря.

“Зазнав пошкоджень модернізований російський глибоководний апарат “АС-36”, – йдеться у повідомленні.

Раніше: ФСБ звинуватила ЗСУ у спробі викрасти стратегічний бомбардувальник

Додамо, що 2022 року росія оголосила, що екіпаж автономного житла глибоководного рятувального апарату АС-36 аварійно-рятувального загону СФ під командуванням капітана 3 рангу Андрія Волкова проходить приймально-здавальні випробування в Кольській затоці на траверзі головної бази СФ – Північноморська.

АС-36 протягом кількох років проходив середній ремонт із модернізацією основних систем на Канонерському судноремонтному заводі у Санкт-Петербурзі. У ході ремонтних робіт на ньому було повністю оновлено радіотехнічне озброєння, системи автоматизації та управління рухом. На апарат було встановлено новий навігаційний комплекс, що дозволяє точно визначати місце знаходження апарату як на поверхні моря, так і під водою.  

Штатним носієм підводного апарату АС-36 є рятувальне судно «Михайло Рудницький», екіпаж якого забезпечує проведення з ним усіх маніпуляцій та випробувальних робіт у Кольській затоці.

Рятувальний підводний апарат АС-36 «Бестер» призначений для надання допомоги та порятунку екіпажів аварійних підводних човнів. Апарат було спроектовано у центральному конструкторському бюро «Лазурит». Він виготовлений із титанового сплаву та оснащений маніпулятором. Завдяки малим габаритам АС-36 може доставлятися до місця проведення підводних робіт судном-носієм, а також залізницею або автомобільною дорогою, або літаком Ан-124 «Руслан». 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦