Росія обходить санкції, купуючи західні компоненти через посередників

Інвестиційний банкір Сергій Фурса прокоментував знайдення західних мікросхем у російській ракеті X-101, яка атакувала “Охматдит”. Він підкреслив, що подібні випадки не свідчать про підтримку РФ з боку Заходу, а радше про складнощі впровадження ідеально герметичних санкцій.

За словами Фурси, Росія змушена купувати західні деталі через брак власних технологій.

“Російських компонентів просто не існує. Якщо ви розберете російське авто, то там будуть західні компоненти. Якщо ви розберете будь-яку техніку, на якій буде штамп “виготовлено в Росії”, то там будуть західні компоненти. Бо російських тупо не існує. З російського у Росії тільки нафта і газ”, – пояснює експерт.

Фурса описує схему, за якою РФ купує санкційні товари:

  • Посередники: Західні компоненти легально купують посередницькі фірми з Хорватії, ОАЕ чи інших країн.
  • Ланцюжок постачання: Ці посередники перепродають товари іншим фірмам, створюючи ланцюжок постачання, який приховує походження деталей.
  • Кінцевий пункт: Зрештою, компоненти потрапляють до російських компаній, які використовують їх у військових цілях.

На жаль, повністю зупинити цю схему складно, адже йдеться про “масовий величезний ринок”, де залучені численні посередники та країни.

Читайте також: В Охматдиті втрачено єдину в країні онкогематологічну лабораторію

Фурса підкреслює, що санкції проти РФ мають значний  ефект, хоча й не є ідеальними. Захід підтримує Україну, а Росія змушена шукати обхідні шляхи для отримання необхідних компонентів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦