Експерти розповіли, чого очікувати українцям від валютного курсу влітку та до кінця року.

З високою ймовірністю курс гривні залишиться в межах діапазону 40,00–41,25, хоч протягом місяця гривня втратила 61 копійку відносно долара США. Про це пише “РБК-Україна”.

Читайте також: Чи підвищать зарплату українцям 2024 року

Експерти прогнозують, що липень буде доволі стабільним, але в подальшому ситуація може змінитися не на користь національної валюти.

За даними НБУ, 9 червня курс гривні становив 40,15 грн/дол., а 10 липня він впав до 40,76 грн/дол. Основні причини цього – зниження валютних надходжень від експортерів та зростання попиту на іноземну валюту.

Що буде з доларом

Юрій Крохмаль, керівник служби продажу казначейських продуктів банку “Авангард”, зазначає, що в червні курс долара на міжбанківському ринку коливався в межах 40,10–40,90 грн/дол., а НБУ задовольняв весь надлишковий попит, допускаючи помірні коливання курсу.

За його словами, зазвичай літній період є відносно спокійним, що сприяє помірній волатильності. Дії НБУ на ринку принципово не змінилися, а валютна лібералізація не призвела до надмірного тиску на курс.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій зазначає, що девальваційним фактором є дефіцитний торговий баланс України, який продовжує погіршуватися.

В липні очікується збереження цієї тенденції – обсяги експорту зменшуватимуться, а попит на валюту залишатиметься високим.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦