Європейські лідери готують спільну реакцію на “мирний візит” прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви, який суперечить політиці ЄС.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на свої джерела. Обговорення можливих заходів проти Орбана відбулося на полях саміту НАТО 10 липня.

Читайте також: Зеленський висловився про путіна, Байдена та Трампа

Лідери ЄС розглядають варіант написання спільного листа, де висловлять своє обурення та вимагатимуть припинення “незатверджених зовнішньополітичних прогулянок” угорського прем’єра.

візит Орбана до Москви

“Досить… Існує багато роздратування та дискусій щодо того, як дати відповідь”, — зазначив один зі співрозмовників FT. Інше джерело додало, що розглядається можливість скликання спеціальної зустрічі міністрів у справах ЄС для обговорення порушень Угорщини.

Під час саміту більшість лідерів рішуче засудила дії Орбана, звинувативши його у загрозі спільним цілям ЄС та порушенні правил зовнішньополітичної солідарності.

Прем’єр Бельгії Александер де Кроо зазначив, що коли передавав головування Угорщині, Орбан обіцяв забезпечити безперервність і не підірвати результати бельгійського уряду. Однак, за словами де Кроо, Орбан явно не дотримується цієї обіцянки.

Президент Євроради Шарль Мішель підкреслив важливість єдності блоку. “Єдність є передумовою бути сильним. Коли блок розділений, він слабкий”, — наголосив Мішель, закликавши всі країни ЄС дотримуватися спільної позиції та не піддаватися спробам розколоти союз.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦