Прем’єр Угорщини підіграє Путіну, який давно прагне переговорів лише на умовах Кремля

З 1 липня Угорщина розпочала головування в Раді Європейського Союзу, і одразу після цього прем’єр-міністр Віктор Орбан почав своє “миротворче турне”. В його рамках Орбан вже відвідав Україну, Росію, Китай і США, де з 9 до 11 липня відбудеться ювілейний 75-й саміт НАТО. Під час цього турне він заявив, що жертв війни в Україні найближчими місяцями може стати більше, ніж за останні пів року.

Валерій Клочок, керівник Центру громадської аналітики «Вежа», вважає, що візити Орбана спрямовані на тиск з боку Росії і Китаю на Захід для запуску переговорів на умовах Москви. Орбан своїми заявами підсилює позицію Путіна, який готовий на крайні заходи для досягнення своїх цілей в Україні, пише “Комерсант український”.

Клочок також наголосив, що Путін давно прагне переговорів на своїх умовах, які передбачають встановлення контролю над тимчасово окупованими територіями. Орбан, за словами Клочка, підсилює цей сигнал, зазначаючи, що Україна може сильно постраждати, якщо не дослухається до вимог Путіна.

Також читайте: Орбан поділився думками Путіна щодо перемовин та припинення вогню в Україні

Попри те, що Орбан назвав обстріл України 8 березня “трагічним і мерзенним нападом”, він не засудив Росію. Натомість він заявив, що цей ракетний удар підтверджує його побоювання і виправдовує початок його “миротворчої місії”.

Після візитів до Києва та Москви Орбан, за даними розслідувального проєкту «Система», надіслав листа голові Євроради Шарлю Мішелю та главам країн Євросоюзу, переказуючи суть своїх переговорів з Росією. У цьому листі він зазначив, що Путін був здивований відмовою України від його пропозицій про тимчасове припинення вогню.

З огляду на позицію Орбана, під час його візитів він виступав не від імені всього Євросоюзу, а лише дізнавався про позиції двох воюючих країн. Він також підкреслив, що Європа має проявити “автономну ініціативу” у питанні досягнення миру, оскільки США зайняті своєю виборчою кампанією і не можуть лідирувати у миротворчому процесі.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦