Важливо звертатися до лікаря при появі симптомів для своєчасної діагностики  

Лікарі попереджають про важливий симптом деменції, на який часто не звертають уваги, хоча він зустрічається досить часто. 

Цей вид деменції з тільцями Леві, що є другим за поширеністю після хвороби Альцгеймера, характеризується розвитком білкових відкладень у нервових клітинах мозку, які відповідають за пам’ять, рухи та мислення.

деменція старі пенсіон лікар

Одним із ключових попереджувальних знаків цієї форми деменції є специфічна поведінка уві сні. Якщо людина під час сну активно рухається, б’ється ногами або кричить, це може бути ознакою розвитку деменції. За словами лікарки Евеліни Сабонайте, такі фізичні прояви під час сну пов’язані з труднощами в обробці складних емоцій і досвіду через втрату пам’яті та когнітивні порушення.

Особливо яскраво ці симптоми проявляються на стадії швидкого сну, яка починається приблизно через 90 хвилин після засинання. У цей період людина бачить більш яскраві та фантастичні сни, і може відтворювати події зі снів за допомогою фізичних рухів і криків.

Читайте також: Скільки води потрібно пити й коли рідина шкодить організму

За даними клініки Mayo Clinic, деменція з тільцями Леві часто спричиняє розлади поведінки під час швидкого сну. Огляд, опублікований в Міжнародному журналі геріатричної психіатрії, показує, що 90% людей з цією формою деменції мають принаймні одну форму порушення сну. Національна служба охорони здоров’я Великої Британії рекомендує звертатися до лікаря при появі таких симптомів для своєчасної діагностики та лікування.

Окрім проблем зі сном, у пацієнтів з деменцією з тільцями Леві можуть спостерігатися проблеми з розумінням, швидким мисленням, візуальним сприйняттям, мовою та пам’яттю. Ведення здорового способу життя, правильне харчування та регулярні фізичні вправи можуть допомогти покращити стан пацієнтів із цією формою деменції.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦