У політсилі сподівалися отримати абсолютну більшість – 289 місць, але прогноз свідчить лише про 150 

Альянс лівих сил «Новий народний фронт» здобув перемогу на парламентських виборах у Франції за результатами другого туру голосування. Коаліція президента Еммануеля Макрона «Разом» посіла друге місце, а партія Марін Ле Пен «Національне об’єднання», яка лідирувала у першому турі, опинилася на третьому місці.

Згідно з офіційними даними Міністерства внутрішніх справ Франції, опублікованими газетою Le Monde, «Новий народний фронт» отримає 182 мандати у новому складі парламенту. Коаліція «Разом» здобула 168 мандатів, «Національне об’єднання» – 143, а «Республіканці» – 45. Інші політичні сили та об’єднання в сукупності отримали 39 місць. Жоден блок не зміг отримати абсолютну більшість у парламенті, яка складає 289 місць.

Другий тур виборів, що відбувся 7 липня, відзначався високою явкою. На 12:00 вона склала 26,63 відсотка, що перевищувало показник на той самий час у першому турі. До 17:00 явка зросла до 59,71 відсотка і досягла рекордного рівня з 1981 року. Загалом до кінця дня, за оцінкою Ipsos-Talan, явка склала 67,1 відсотка, що дещо вище за 66,71 відсотка у першому турі.

Також читайте: Орбан поділився думками Путіна щодо перемовин та припинення вогню в Україні

Лідер «Національного об’єднання» Джордан Барделла заявив, що поразка його партії стала результатом «безчесного союзу» лівих сил і блоку Макрона. Він підкреслив, що його партія досягла найважливішого прориву за всю свою історію, але виборчі угоди кинули Францію в обійми вкрай лівих. Барделла наголосив, що «Національне об’єднання» є єдиною альтернативою і стоятиме на стороні французького народу.

Один з лідерів «Нового народного фронту» Жан-Люк Меланшон заявив, що досягнутий результат, який здавався неможливим, є волею народу, яку треба суворо дотримуватись. Він закликав президента Еммануеля Макрона визнати свою поразку і запросити «Новий народний фронт» до влади.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь оголосив про намір подати у відставку через те, що його альянс не зміг здобути більшість у парламенті. Він зазначив, що 8 липня представить своє прохання про відставку президенту, але готовий виконувати свої обов’язки доти, доки це буде необхідно.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦