Стародавні месопотамські тексти розкривають історію поцілунків

Люди народжуються з природними інстинктами, такими як плач і усмішка, але поцілунки до них не належать. Колись у минулому наші предки винайшли цей жест, надавши йому романтичного значення. Хоча ми не знаємо, хто перший поцілувався, стародавні записи допомагають визначити, коли люди почали використовувати цей спосіб вираження почуттів.

Загальноприйнятою ранньою згадкою про поцілунки є релігійний текст з Індії, датований 1500 роком до нашої ери. У текстах описуються сцени, де молодий володар дому облизує молоду жінку, що свідчить про романтичний характер цих взаємодій. Проте, свідчення зі стародавньої Месопотамії, сучасних Іраку та Сирії, свідчать про те, що поцілунки існували ще раніше.

поцілунки стосунки жінка шлюб

Нові дослідження, опубліковані в журналі Science, вказують на те, що романтичні поцілунки практикувалися на тисячу років раніше, ніж вважалося раніше. Ці поцілунки стали настільки поширеними, що стародавні медичні записи показують збільшення вірусних інфекцій, які передаються через контакт губами.

Також читайте: 10 звичок, які свідчать про ваш високий інтелект без слів

Глиняні таблички, залишені мешканцями Месопотамії близько 2500 року до нашої ери, описують два види поцілунків: дружній та романтичний. Дружній поцілунок включав цілування ніг старшим або землі на знак поваги. Романтичний поцілунок, навпаки, був інтимним і практикувався здебільшого подружніми парами. Поцілунки серед неодружених були табу.

З поширенням поцілунків з’явилися й медичні записи про хвороби, що нагадують вірусні інфекції, які передаються через рот. Наприклад, хвороба bu’šānu, яку описували стародавні месопотамці, мала симптоми, схожі на герпес. Однак, дослідники застерігають від прямого порівняння цих хвороб із сучасними захворюваннями.

Ці відкриття показують, що поцілунки не виникли в одному конкретному місці. Месопотамія, Індія та інші суспільства незалежно один від одного почали асоціювати поцілунки з романтикою. Це питання залишається відкритим для подальшого вивчення, оскільки багато інших регіонів могли практикувати поцілунки, але не залишили письмових доказів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦