Вона передбачає тісну співпрацю з НАТО у сфері безпеки та оборони без формального членства

У Вашингтоні під час саміту Північноатлантичний Альянс збирається підтвердити свою обіцянку запропонувати Україні членство в майбутньому, як було вперше заявлено на саміті в Бухаресті у 2008 році.

Проте, НАТО не надасть офіційного запрошення або конкретного шляху до членства. Як повідомляє The Hill, замість цього союзники можуть запропонувати Україні альтернативу.

Навіть після завершення війни перспективи членства України в НАТО залишаються невизначеними. З огляду на це, в НАТО розглядають можливість надання Україні статусу “оновленої Швейцарії”. Ця модель передбачає тісну співпрацю у сфері безпеки та оборони без формального членства в Альянсі.

Також читайте: Південна Корея зробила заяву про надання зброї Україні: реакція НАТО

З моменту закінчення Холодної війни НАТО ніколи не приймало країну, яку можливо доведеться захищати від російської агресії. Перші дві хвилі розширення у 1999 та 2004 роках охопили всі колишні члени Варшавського договору, країни Балтії та Словенію, коли НАТО та Росія ще намагалися розбудовувати співпрацю. Наступні хвилі включали країни Західних Балкан, які були менш вразливі до збройного нападу. Фінляндія та Швеція, на відміну від інших нових членів, зміцнили НАТО своєю потужною військовою спроможністю.

Для реалізації моделі “оновленої Швейцарії” НАТО має збільшити підтримку України у відновленні оборонно-промислового сектору, навчанні Збройних сил та співпраці в галузі безпеки та розвідки. Альянс також повинен забезпечити стабільний потік підтримки протягом наступного десятиліття. Важливим аспектом є співробітництво у реформуванні економіки та політичної системи України відповідно до європейських стандартів, що може створити надійний фактор стримування Росії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦