Ротаційне головування Кремль використовуватиме для проєктування сили в міжнародній системі

З 1 липня 2024 року Росія розпочала чергове головування в Раді Безпеки ООН, яке триватиме протягом одного місяця. Цей період експерти називають можливістю для країни-агресора просувати свої інтереси та наративи на міжнародній арені.

Радбез ООН

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) очікують, що Росія може використати головування для наступних цілей:

Проєктування сили: Кремль, ймовірно, буде намагатися продемонструвати свою вагу та вплив у міжнародній системі, подібно до того, як це робилося у квітні 2023 року.

Просування дезінформації: Росія може використовувати платформу Радбезу для поширення дезінформації та пропаганди, спрямованих на виправдання своїх дій в Україні та підрив підтримки України з боку міжнародної спільноти.

Блокування рішень: Москва може використовувати право вето, щоб заблокувати прийняття резолюцій, які засуджують її агресію проти України або закликають до посилення санкцій.

Відволікання уваги від злочинів: Росія може спробувати перевести увагу з воєнних злочинів, скоєних в Україні, на інші питання, щоб уникнути відповідальності.

Раніше: Як Орбан шантажує Україну незаконними вимогами: перелік

Важливо зазначити, що головування Росії в Радбезі ООН не дає їй права самостійно приймати рішення. Для прийняття будь-яких резолюцій необхідна підтримка 9 з 15 членів Ради, включаючи п’ять постійних членів (США, Китай, Росія, Франція та Великобританія).

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦