Альянс створить нове командування для координації військової допомоги й навчання українських військових

У НАТО готують заходи щодо захисту військової допомоги Україні на випадок, якщо Дональд Трамп переможе на виборах у США. 

За даними The Wall Street Journal, Альянс планує створити нове командування в Німеччині та відрядити до Києва високопоставленого цивільного чиновника. Ці кроки будуть оголошені на саміті у Вашингтоні, який відбудеться наступного тижня.

Нове командування у Вісбадені координуватиме надання військової техніки та навчання українських військових. Операція під назвою “НАТО – безпекова допомога і тренування для України” залучить майже 700 військовослужбовців з 32 країн-членів Альянсу. Вона перебере на себе значну частину місії, яку виконували американські військові після вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Також читайте: Замість членства в НАТО союзники можуть запропонувати Україні альтернативу

Ініціатива НАТО має на меті захистити зусилля з надання допомоги Україні від можливих змін у політиці США. Колишній посол США в НАТО Іво Даалдер зазначив, що мета змін – зберегти допомогу навіть у разі скорочення підтримки з боку Вашингтону. Цей план дозволить Альянсу краще координувати західну підтримку України в її протистоянні з Росією.

Підготовка цих заходів тривала кілька місяців, але вони набули особливої актуальності після недавніх дебатів між Байденом і Трампом, де останній скаржився на витрати США на допомогу Україні. Крім того, зростання підтримки ультраправих партій у Європі робить інституціоналізацію ролі НАТО важливою для захисту військової допомоги від політичних змін.

Високопоставлений цивільний чиновник у Києві зосередиться на довгострокових потребах України у військовій модернізації та невійськовій допомозі, підтримуючи зв’язок з новим командуванням у Вісбадені та штаб-квартирою НАТО в Брюсселі. Ці кроки спрямовані на зміцнення обороноздатності України та наближення її Збройних сил до стандартів НАТО.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦