Міністерство зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів видало ліцензію на експорт в Україну 24 винищувачі F-16 та семи авіаційних двигунів для них. 

Це випливає з листа міністра оборони країни Кайси Оллонгрен, який був опублікований на сайті нижньої палати парламенту Нідерландів. 

У документі йдеться, що ліцензія на експорт була видана 19 червня і Нідерланди «скоро поставлять перші F-16 в Україну». 

Однак у ньому також зазначається, що «на запит України інформація більше не розголошуватиметься напередодні першого постачання», а представники парламенту будуть проінформовані про це конфіденційно.

Також читайте: Кремль відповів на повідомлення про постачання сербської зброї Україні

У червні Оллонгрен повідомляла, що перші F-16 передадуть Україні «цього літа», а надалі експорт літаків поставлять «на потік». Однак після цього Міноборони Нідерландів опублікувала заяву про те, що 24 винищувачі буде поставлено «після літа». 

Нагадаємо, 2023 року Нідерланди разом із Великобританією створили міжнародну коаліцію із закупівлі F-16 для України. Також влада країни направила своїх винищувачів до навчального центру в Румунії для підготовки українських пілотів. Після передачі винищувачів Києву Нідерланди дозволили українським військовим завдавати з їх допомогою ударів територією Росії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦