Хоча пустельний мох не є їстівним, він може виконувати інші важливі функції у космосі

Нове дослідження китайських науковців виявило, що пустельний мох Syntrichia caninervis може витримувати екстремальні умови, подібні до марсіанських, що робить його потенційно важливим для майбутньої колонізації Червоної планети. Цей мох, який росте в Антарктиді та пустелі Мохаве, здатний переживати посуху, високий рівень радіації та сильний холод.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі The Innovation, мох не лише вижив, але й швидко відновився після майже повного зневоднення та тривалого перебування при екстремально низьких температурах. Досліди показали, що мох може регенерувати навіть після впливу ультрафіолетового випромінювання та гамма-променів, що є типовими умовами на Марсі.

Професор Стюарт МакДеніел з Університету Флориди, який не брав участі у дослідженні, зазначив, що культивування наземних рослин є важливою частиною космічних місій, оскільки вони перетворюють вуглекислий газ і воду на кисень і вуглеводи, необхідні для виживання людей. Хоча пустельний мох не є їстівним, він може виконувати інші важливі функції у космосі.

Також читайте: Що буде з організмом, якщо кожного дня їсти мед

Доктор Агата Жупанська з Інституту SETI додала, що мох може допомогти збагатити та перетворити кам’янистий матеріал Марса, що дозволить іншим рослинам рости на його поверхні. Вчені також зазначили, що рослини, висушені перед впливом марсіанських умов, зберігалися краще.

Попри обнадійливі результати, дослідники наголошують, що мох поки не показав значного потенціалу як джерело кисню у марсіанських умовах. Також необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи може пустельний мох розмножуватися та рости у марсіанському ґрунті.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦