З 1 липня 2024 року в Україні змінюються правила щодо відстрочки від мобілізації для військовозобов’язаних чоловіків. Законопроєкт №10449 встановлює термін до 16 липня 2024 року для оновлення військових даних. Нововведення також впливають на категорії громадян, які раніше мали право на відстрочку, пише УНІАН.

Згідно з чинним законом №3633-IX, відстрочка більше не буде надаватися:

  • студентам та аспірантам заочної або вечірньої форми, які здобувають другу чи третю вищу освіту;
  • особам, які працюють на підприємствах Міністерства оборони;
  • особам зі статусом “обмежено придатний”;
  • чоловікам, яких повторна ВЛК визнала здоровими;
  • неповнорідним братам загиблих на війні військових.

Відстрочка також не надаватиметься по догляду за інвалідом, якщо інвалід – дружина або чоловік з інвалідністю III групи; для деяких чоловіків, що доглядають за інвалідами I та II групи; і для багатодітних чоловіків із заборгованістю зі сплати аліментів, якщо сума заборгованості перевищує три місяці платежів.

Також читайте: Мобілізація в Україні: оновлення даних в ТЦК та наслідки для ухилянтів

Військовозобов’язані чоловіки, які набули статусу інваліда після 24 лютого 2022 року, повинні повторно пройти ВЛК для підтвердження свого діагнозу та оформлення відстрочки. Це вимога покликана забезпечити актуальність медичних даних для військового обліку.

Попри нові обмеження, деякі категорії громадян все ж зможуть отримати відстрочку від мобілізації. Сюди входять особи з інвалідністю всіх груп з підтвердженням ВЛК; особи, які перебували в полоні; батьки трьох і більше дітей без заборгованості з аліментів; опікуни дитини з інвалідністю; і батьки, які утримують повнолітню дитину з інвалідністю I або II групи. Також відстрочку отримають матері-одиначки, науковці, вчителі, опікуни недієздатних осіб та інші визначені категорії.

Окрему увагу слід звернути на те, що відстрочка може бути оформлена для суддів, нардепів, дипломатів, омбудсменів, працівників військових управлінь та інших посадових осіб. Ці зміни покликані оптимізувати процес мобілізації та забезпечити дотримання законодавчих вимог щодо військової служби.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦