Змінюються правила, за якими військовозобов’язаним чоловікам надається відстрочка 

Від 1 липня 2024 року в Україні змінюються правила щодо надання відстрочки від мобілізації для військовозобов’язаних чоловіків. Ці зміни означають, що деякі категорії громадян, які раніше могли отримати відстрочку, тепер можуть бути призвані на службу.

Зокрема, право на відстрочку втрачають студенти та аспіранти заочної або вечірньої форми навчання, які здобувають другу або третю вищу освіту. Також це стосується осіб, які працюють на підприємствах, установах та організаціях Міністерства оборони, мають статус “обмежено придатний” або були визнані здоровими під час повторної військово-лікарської комісії (ВЛК), пише ТСН.

ВЛК комісія мобілізція

Однак, перелік громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації, залишається досить широким. Згідно зі ст. 23 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, відстрочка надається особам з інвалідністю всіх груп, за умови наявності підтвердження від ВЛК, зобов’язанням повторно пройти медкомісію за 6-12 місяців. Також до цієї категорії належать особи, які були в полоні, але можуть служити за власним бажанням, батьки трьох і більше дітей віком до 18 років за умови відсутності заборгованості з аліментів.

Також читайте: Від 1 липня можуть мобілізувати три категорії студентів

Інші категорії, які мають право на відстрочку, включають батьків або опікунів дитини з інвалідністю, батьків, які утримують повнолітню дитину з інвалідністю I або II групи, матері-одиначки та батьків-одинаків, а також вчених і викладачів, які працюють щонайменше на 0,75 ставки. До цього списку також входять опікуни людей, визнаних недієздатними за рішенням суду, та особи, які утримують батьків з інвалідністю I або II групи за умови відсутності працездатного чоловіка або дружини.

Варто зазначити, що відстрочка також може надаватися онукам, які доглядають за бабусею або дідусем з інвалідністю I або II групи, якщо всі ближчі родичі відсутні або мобілізовані. Військовозобов’язані, чиї близькі родичі зникли безвісти, загинули під час військової служби або були посмертно нагороджені званням Героя України, також мають право на відстрочку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦