Кремль відреагував на інформацію про те, що Сербія, яка традиційно вважалася союзником Москви, постачала боєприпаси до України через треті країни.

Як повідомляє Newsweek, речник Кремля Дмитро Пєсков відповів на питання щодо цього продажу, зазначивши: “Ми бачили і чули ці заяви пана Вучича. Ми розглянемо цю тему в контактах з нашими сербськими друзями.”

Читайте також: Як Орбан шантажує Україну незаконними вимогами: перелік

Напруженість між Сербією та Росією
Від початку війни в Україні, коли президент Сербії Александар Вучич назвав Україну “дружньою країною” і визнав Крим та Донбас українськими суверенними територіями, відносини між Белградом і Москвою ускладнилися.

За даними Financial Times, Сербія експортувала боєприпаси на суму близько 800 мільйонів євро, які через треті країни потрапили до України.

Комерційна можливість для Сербії
Президент Вучич заявив, що Сербія має контракти з США, Іспанією, Чехією та іншими країнами. Що ці країни роблять із придбаними боєприпасами – це вже їхня справа.

Белградський політичний аналітик Нікола Мікович зазначив, що Вучич бачить ці угоди як “чудову комерційну можливість”. Він підкреслив, що, всупереч уявленням Заходу, Сербія не є союзником Росії, оскільки засудила її вторгнення до України та підтримала антиросійські позиції.

“Уряд Сербії відкрито підтримує Україну політично та дипломатично, також він опосередковано озброює Київ”, – сказав Мікович.

Сербія

Реакція Росії
Москва терпить дії Вучича, прагнучи зберегти ілюзію, що європейська країна не підтримує антиросійську позицію.

Згідно з даними так званих витоків з Пентагону у 2023 році, Сербія нібито зобов’язалася постачати або вже постачала летальне озброєння Києву.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦