52-річний чоловік звернувся до лікарів зі скаргами на хрипкий голос, утруднене дихання та хронічний кашель 

Неймовірний випадок з курцем, у горлі якого виросло волосся, кидає світло на небезпечні наслідки тютюнопаління.

52-річний австрієць, який курив по пачці сигарет на день протягом 17 років, стикнувся з незвичайним побічним ефектом: у його горлі почало рости волосся.

Цей рідкісний випадок, який був оприлюднений в американському журналі Case Reports, кидає виклик нашому розумінню того, як куріння шкодить організму.

Також читайте: Чому не треба боятися антидепресантів: розʼяснює психолог

Чоловік звернувся до лікаря з хрипким голосом, утрудненим диханням та хронічним кашлем. Бронхоскопія виявила запалення та кілька волосків у горлі, що ростуть у ділянці, де йому 10 років тому проводили трахеотомію.

Лікарі діагностували у нього “ендотрахеальний ріст волосся”, або волосся, що росте в горлі.

Видалити волосся за допомогою пінцета вдалося, але воно продовжувало відростати, змушуючи чоловіка повертатися до лікарні щороку протягом 14 років.

Ситуація з волоссям вдалося виправити лише 2022 року, коли чоловік нарешті кинув палити. Лікарі провели ендоскопічну аргоноплазмову коагуляцію, щоб спалити корінь, з якого росло волосся.

Хоча точна причина ендотрахеального росту волосся невідома, лікарі вважають, що куріння чоловіка відіграло ключову роль.

Куріння провокує запалення тканин горла, що може призвести до перетворення стовбурових клітин на волосяні фолікули, тим самим уможливлюючи ріст волосся.

“Ці результати можуть підтвердити нашу гіпотезу про те, що куріння в цьому випадку могло індукувати і стимулювати ендотрахеальний ріст волосся”, – пишуть лікарі. “Звичайно, це припущення не може бути доведено через рідкісність таких випадків”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦