Це стало заважати обмінам, бо росіяни інколи просто не хочуть повертатися до себе в Росію

Українські журналісти та блогери дедалі частіше висловлюють стурбованість тим, що комфортні умови утримання російських військовополонених в Україні можуть негативно впливати на процес їх обміну.

Зокрема, відомий журналіст і блогер Володимир Золкін, який неодноразово брав інтерв’ю у полонених окупантів, у розмові з головною редакторкою видання “Гордон” Олесею Бацман, поділився своїми спостереженнями.

За його словами, росіяни, які потрапили в полон до українських сил, часто не поспішають повертатися додому, адже в багатьох з них вдома умови життя значно гірші, ніж ті, що їм пропонують в Україні.

“Живуть краще, ніж вдома”, –  ironically comments Zolkyn, описуючи умови утримання полонених. За його словами, вони мають доступ до “нормального харчування, чистого ліжка, гарячої води в душі та унітазів”, чого багато хто з них не мав на волі.

Журналіст підкреслює, що хоча Женевські конвенції гарантують полоненим певні права та умови, Україна, на його думку, “може вже аж так не перегинати” з гуманітарністю.

Вас також зацікавить: ЗСУ зламали плани росіян з окупації Борової на Харківщині

Золкін наводить приклад, що деякі полонені навіть вирощують кріп, щоб “приправити картопельку”, що свідчить про те, що їм надається значно більше, ніж просто засоби для виживання.

Він також звертає увагу на те, що Україна надає полоненим можливість телефонувати додому в Росію, чого не робить РФ щодо українських полонених.

На думку Золкіна, ці “жести доброї волі” не дають очікуваного результату. Росіяни не цінують доброту і сприймають її як слабкість, а телефонні розмови з рідними використовуються ними виключно для того, щоб почути пропагандистські меседжі з РФ.

російські полонені

Журналіст переконаний, що комфортні умови та можливість дзвонити додому роблять полон для росіян більш привабливим, ніж повернення додому, де на них чекають значно гірші умови життя.

Золкін також зазначив, що підтримав петицію про заборону дзвінків полоненим росіянам додому, яку зареєстрували родичі українських військовополонених, але Кабмін відмовився її задовольнити.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦