Україна планує почати використовувати F-16 влітку

Україна планує почати використовувати винищувачі F-16 влітку цього року, повідомляє The Guardian. Генерал командувач ВПС Нідерландів Арну Столлманн висловив сподівання, що вже цього літа літаки піднімуться в небо над Україною.

За даними видання, країни Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія погодилися надати Україні близько 80 винищувачів F-16 американського виробництва. Однак програма з підняття літаків у повітря була зірвана через затримки в доставленні та навчанні. Процес навчання пілотів і наземного персоналу виявився досить складним, зазначив генерал Столлманн.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що перші постачання літаків в Україну мають відбутися цього літа, і відповіла на критику з приводу затримок, наголосивши на складності систем F-16 порівняно з тими, які використовували українські Повітряні сили до цього часу.

Також читайте: Буданов зробив заяву про дрони та перемогу у війні

Україна сподівається, що введення в експлуатацію винищувачів F-16 змінить динаміку війни, змусивши Росію змінити тактику в атаках на прикордонні райони. Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський зазначив, що F-16 дозволять ефективніше вражати російські літаки та ракети, ускладнюючи використання керованих авіабомб КАБ.

Авіаційний аналітик Джастін Бронк додав, що відповідний час для розгортання F-16 залежить від готовності пілотів і наземної команди, а не лише від політичної необхідності. The Guardian підкреслює, що F-16 значно перевершують нинішній повітряний флот України, включаючи МіГ-29, Су-24 і Су-25, за своїми можливостями та зручністю управління для пілотів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦