Виявлений у пустелі стародавній рукопис продали за понад 3 мільйони фунтів стерлінгів

У Лондоні на аукціоні Christie’s продали одну з найстаріших книг у світі – кодекс Кросбі-Шойєна – за 3 065 000 фунтів стерлінгів (приблизно 158 мільйонів гривень). Цей рідкісний рукопис, датований серединою 3-го та початком 4-го століття, був виявлений у 1952 році в єгипетській пустелі, біля підніжжя скелі. Про це повідомляє Daily Mail.

Читайте також: Археологи підняли з затонулого корабля XVI століття рідкісні бочки з вантажем (фото)

Рукопис містить два найдавніших тексти Біблії: “Книгу пророка Іони” та “Послання Петра”. Сторінки книги не скріплені, вони зберігаються окремо у скляних рамах та дерев’яних скринях. Твори були написані у часи, коли політеїзм поступово відходив у минуле, а християнство набирало популярності.

Одну з найдавніших книг світу

Еудженіо Донадоні, старший спеціаліст Christie’s з середньовічних та ренесансних рукописів, зазначив, що кодекс Кросбі-Шойєна є однією з найважливіших знахідок ХХ століття, яка революціонізувала вивчення християнства. Ця книга є найдавнішою з відомих книг, що зберігалася у приватних колекціях, і одночасно однією з найдавніших книг, що взагалі існують.

Після виявлення до 1981 року рукопис зберігався в Університеті Міссісіпі, США. У 1988 році його викупив норвезький колекціонер манускриптів, доктор Мартін Шойєн. Рукопис залишався недоторканим у пустелі близько 1500 років.

Одну з найдавніших книг світу

Фахівці припускають, що подібні кодекси існували і раніше, але жоден з них не зберігся до наших днів. Тому знайдений екземпляр вважається унікальним об’єктом в історії християнства та інформаційних технологій.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦