Війна в Україні, ймовірно, триватиме роки, а не десятиліття, проте для цього потрібна рішуча підтримка Заходу.

Про це пише політолог і викладач Університету штату Джорджія Ден Альтман у статті для журналу Foreign Affairs.

Читайте також: Українцям треба готуватися до життя у темряві та холоді – FT

Дві основні стратегії Заходу

У дискусіях щодо завершення війни в Україні домінують дві стратегії:

  1. Тиск на Київ для поступок Росії.
  2. Підтримка зусиль України для перемоги на полі бою.

Альтман вважає, що жоден з цих підходів не передбачає переговорів, поки обставини не зміняться настільки, що одна зі сторін буде змушена погодитися на умови миру, які вона наразі відкидає.

росія нато війна

Необхідність довгострокової стратегії

Політолог наголошує, що західна стратегія не повинна обмежуватися лише наданням зброї Україні в поточний момент. Він підкреслює, що Росія продовжуватиме воювати, якщо її лідери віритимуть у свою остаточну перемогу. Тому, за словами Альтмана, важливо переконати Москву у неможливості довгострокової перемоги.

Інвестиції у виробництво зброї

Альтман закликає Захід публічно інвестувати у розширення виробництва зброї та боєприпасів, створюючи нові заводи та збільшуючи виробничі потужності. Це повинно показати Росії, що Захід готовий підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Тривалість війни

Альтман наводить історичні приклади, зазначаючи, що жодна міждержавна війна з 1815 року не тривала понад десять років. Виходячи з цього, він прогнозує, що війна в Україні, ймовірно, триватиме кілька років, а не десятиліття.

Завершення війни

Експерт вважає, що війна, швидше за все, завершиться припиненням вогню, оскільки ні Москва, ні Київ не бажають поступатися територіями. Це перемир’я може бути нестабільним або тривати багато років, подібно до ситуацій на Корейському півострові або в Кашмірі.

На думку Альтмана, для успішного завершення війни Захід повинен довести свою рішучість підтримувати Україну, вкладаючи значні кошти у виробництво зброї. Це допоможе змінити сприйняття Росії та змусить її лідерів побоюватися тривалої війни, що врешті-решт може привести до миру.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦