Бригада НГУ матиме доступ до такої ж військової допомоги від США, як і будь-який інший підрозділ 

Адміністрація президента США Джо Байдена зняла заборону на постачання зброї українській бригаді спеціального призначення Нацгвардії “Азов”. Це рішення скасовує обмеження, введені у 2015 році через дезінформаційну кампанію, яка звинувачувала “Азов” у “неонацистських і расистських поглядах, а також порушеннях гуманітарного права”.

Згідно з заявою Державного департаменту США, американські чиновники не знайшли жодних доказів таких звинувачень. Це означає, що бригада “Азов” тепер матиме доступ до такої ж військової допомоги від США, як і будь-який інший український підрозділ, пише Washington Post.

Представник Держдепартаменту відмовився повідомити, коли саме було знято заборону і чи надходила вже американська зброя до “Азову”. Українські військові та уряд також не надали коментарів.

Також читайте: Путін обмовився про втрати армії РФ у війні проти України

Українські чиновники стверджують, що якби “Азов” мав доступ до американського обладнання під час облоги “Азовсталі” у 2022 році, оборона заводу могла б бути більш ефективною. Протягом багатьох років членам бригади також було заборонено відвідувати навчання, організовані американськими військовими.

Хоча американські закони про асигнування раніше забороняли “Азову” отримувати допомогу, чиновники США зазначають, що це не стосується сучасної бригади, адже вона структурно відрізняється від батальйону “Азов” 2014 року.

Зняття заборони, ймовірно, викличе нову хвилю російської риторики, адже президент Росії Володимир Путін вже давно звинувачує не лише “Азов”, а й всю українську владу у “неонацизмі”.

Нагадаємо, у травні 2024 року командир бригади “Азов” Денис “Редіс” Прокопенко заявляв, що петицію про розблокування американської зброї для “Азову” двічі відхиляли на сайті президента України. Однак після повторного публікування петиція за менше, ніж сім годин, зібрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду Володимиром Зеленським.

Зняття заборони на постачання зброї “Азову” є важливою подією, яка може мати значний вплив на хід війни в Україні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦