Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про допомогу українським громадянам, що перебувають під тимчасовим захистом у Польщі.

Зміни стосуються термінів перебування, освіти та умов отримання допомоги для українських біженців. Про це повідомляє польське видання РАР.

Читайте також: До українських біженців змінюється ставлення в Європі: скорочення допомоги та нові умови

Нововведення передбачають продовження законного перебування українських біженців у Польщі до 30 вересня 2025 року, тоді як попередня версія закону встановлювала крайній термін на 30 червня 2024 року.

Важливим аспектом є зміни в умовах надання допомоги на виховання дітей. Тепер допомога залежить від виконання дітьми обов’язку відвідувати польські дитячі садки або школи. Українські діти, які навчалися дистанційно в українських школах, тепер мають відвідувати польські заклади освіти, щоб не втратити допомогу.

Поправки також вводять обмеження на термін додаткових безплатних уроків польської мови для студентів, встановлюючи максимум 36 місяців. Це стосується тих, хто почав відвідувати заняття у 2022/2023 та 2023/2024 навчальних роках.

Анджей Дуда

Крім того, нові правила передбачають введення окремих підстав для анулювання посвідок на тимчасове проживання для громадян України. Зокрема, посвідка може бути анульована, якщо це необхідно з міркувань національної безпеки або громадської безпеки, або якщо громадянин України залишає Польщу на строк не менше шести місяців.

Також з 1 липня фінансування підтримки у вигляді проживання та харчування для біженців з України буде можливе лише на підставі укладених договорів з місцевими органами влади. Поправки скасовують пільги для поляків, які надавали житло українським біженцям, пов’язані з компенсацією витрат на їхнє перебування та харчування.

Ці зміни спрямовані на врегулювання та уточнення умов перебування та надання допомоги українським біженцям у Польщі в умовах триваючого конфлікту.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦