Підводні археологи з музею морської археології “Vrak” у Стокгольмі виявили та підняли дерев’яну бочку з затонулого корабля, наповнену Осмондським залізом, важливим експортним товаром Швеції у XVI столітті.

Судно, що затонуло біля Балтійського узбережжя Швеції, отримало назву “Затонулий корабель Осмонда”.

Читайте також: У США телеведуча проковтнула муху під час етеру (відео)

За даними Heritage Daily, Осмондське залізо, отримане шляхом плавлення чавуну в горні, було ключовим експортним продуктом Швеції від Середньовіччя до XVII століття.

Корабель, побудований у 1540-х роках у стилі клінкерної кладки, було виявлено поблизу Даларо на Стокгольмському архіпелазі у 2017 році. Дендрологічний аналіз підтвердив, що палубу корабля ремонтували близько 1553 року деревиною зрубленою в південній Фінляндії, що свідчить про його інтенсивне використання.

Рідкісні бочки з вантажем
Рідкісні бочки з вантажем

Судно залишилося вражаюче неушкодженим – його головна щогла все ще стоїть, а більша частина вантажу збереглася. Археологи знайшли 30 бочок, з яких 20 містили залізо, а решта – дьоготь, попіл та масло. Також було виявлено риб’ячі кістки та оленячі роги, ймовірно, призначені для виготовлення гребінців, що підкреслює різноманітність вантажу корабля. Наразі бочка із залізом перебуває на консервації.

“Підняти її (бочку, – ред.) було неймовірно важко через велику вагу та глибину, на якій вона перебувала”, – зазначив Джим Ханссон, керівник проєкту та морський археолог музею “Vrak”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦