Росія звинуватила Україну у зриві обміну військовополоненими, що триває вже кілька місяців, на фоні повідомлень про жорстоке поводження російських військових з українськими полоненими.

Інститут вивчення війни (ISW) назвав кілька можливих цілей цієї заяви.

Читайте також: Росія примусово відправляє на фронт солдатів, які відмовилися воювати

Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що Україна висуває “надумані вимоги”, які нібито спричинили паузу в обміні військовополоненими. Вона також стверджує, що Росія робить все можливе для підтримки діалогу з Україною та Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Проте, за словами представника українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петра Яценка, саме Росія призупинила обмін влітку 2023 року. Останній обмін між країнами відбувся 31 травня і він був на межі зриву, а перед цим – 8 лютого 2024 року за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів.

Радіо “Вільна Європа/Радіо Свобода” повідомило, що Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених через блокування обмінів російською стороною та збільшення кількості російських дезертирів. Це підтверджується нещодавніми заявами України про протидію Росії у продовженні обмінів.

Обмін військовополоненими

ISW також зазначає, що Росія здійснила низку зловживань проти українських полонених, включаючи страти без суду та використання полонених як живих щитів на полі бою, що є порушенням Женевської конвенції. Крім того, Росія використовує батальйон, що складається переважно з українських військовополонених, що також порушує міжнародні норми.

Аналітики ISW вважають, що звинувачення Москалькової можуть бути спробою перекласти провину на Україну, приховати зловживання російської сторони, підбурювати невдоволення в українському суспільстві або зірвати західну підтримку України. Кремль, ймовірно, використовує політику обміну полоненими як інструмент для підриву українських рішень та зусиль.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦