Володимир Путін не підготував собі надійного наступника.

На думку доктора історичних наук, професора та директора Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергія Плохія, після смерті Путіна в Росії може розпочатися процес деінтеграції.

“Війна – це криза, і очевидно, що вона не може продовжуватися після Путіна, оскільки не відповідає інтересам багатьох, зокрема й російського бізнесу. Будуть зміни, і можливі серйозні потрясіння. З цього погляду такі регіони, як Чечня, можуть відійти, адже вони фактично вже функціонують майже як незалежні. Росія, по суті, є данником Кадирова, а не навпаки”, – зазначив він в інтерв’ю hromadske.

росія путін кремль москва

Плохій також вважає, що великомасштабна війна абсолютно невигідна для Росії.

“Я не думаю, що сучасні росіяни будуть надавати перевагу відпочинку в Пекіні перед поїздкою до Парижа. Можна очікувати відкату та повернення до відновлення зв’язків з Європою, оскільки російська імперська та сучасна еліта завжди орієнтувалися на Європу в питаннях освіти та культури”, – додав історик.

Також читайте: Українські військові вже почали бити по РФ західною зброєю: перші успіхи

Він підкреслив, що після смерті диктаторського лідера завжди виникає боротьба між його спадкоємцями.

“Жоден із них не буде настільки сильним, щоб продовжувати політику, яка шкодить самій Росії. Це найімовірніший сценарій, враховуючи історію Росії останніх 100 років. Після Леніна прийшов Сталін, а після смерті Сталіна відбулася боротьба між його наступниками. Це шанс для тоталітарних режимів змінити курс”, – підсумував Плохій.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦