Позиція канцлера Німеччини Олафа Шольца, схоже, змінилася.

Відповідно до інформації, яку отримало видання Politico, Шольц підтримує дозвіл Україні застосовувати західну зброю, включно з німецькою, для ударів по російській території.

Читайте також: Кулеба назвав три сценарії закінчення війни в Україні

Згідно з джерелом, знайомим з позицією німецького уряду, Берлін готовий дозволити Україні використовувати німецьку зброю для таких ударів. Це свідчить про зміну позиції Шольца за останні дні.

26 травня Шольц висловлювався проти ударів по Росії, щоб уникнути “великої війни”, але вже 28 травня заявив, що Україна може використовувати німецьку зброю “у межах міжнародного права”.

Шольц

Уже 29 травня офіційний представник німецького уряду Штеффен Гебештрайт зазначив, що оборонні дії України не обмежуються її територією і можуть поширюватися на територію агресора. Втім, він наголосив, що не може розкрити конфіденційні домовленості з Києвом щодо використання німецької зброї.

До цього США й Німеччина публічно виступали проти використання західної зброї для ударів по території Росії. Водночас інші союзники України, такі як Великобританія та Польща, вже заявили, що не обмежують застосування їхньої зброї для атак на російські цілі.

Парламентська асамблея НАТО також закликала уряди країн Альянсу дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦