Аналітики зазначають, що наразі незрозуміло — в якому радіусі діятиме дозвіл

Західні ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден надав Україні обмежений дозвіл на удари по території Росії з використанням американської зброї. Цей дозвіл, однак, має невизначений радіус дії, і невідомо, чи охоплює він лише Бєлгородську область або також Курську та Брянську області.

Інформація про це з’явилася у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW). Згідно з даними американських медіа, Байден змінив політику Вашингтона, дозволивши Україні використовувати надану зброю, включаючи ракети GMLRS, для ударів по російських силах, які нападають на півночі Харківської області. Проте використання ракет ATACMS більшого радіуса дії поки що не схвалено.

Західні видання, такі як The New York Times та The Washington Post, повідомили, що держсекретар США Ентоні Блінкен просив президента зняти обмеження на використання зброї для захисту України. Інші джерела вказують, що США не встановили обмежень на використання засобів ППО для збивання російських ракет або винищувачів над територією Росії, якщо вони становлять загрозу для України.

Також читайте: У Пентагоні знову повторили заборону про удари по території РФ

ISW зазначає, що незрозуміло, наскільки далеко в Бєлгородській області дозволяється українським силам використовувати американську зброю, і чи буде дозволено удари по російських силах у Курській та Брянській областях. Інститут наполягає, що російські військові цілі за межами безпосереднього кордону з Харківською областю є законними військовими цілями.

У звіті ISW також йдеться про те, що довготривалі обмеження на здатність України завдавати ударів по цілях в інших частинах Росії перешкоджають її здатності захищатися від агресії. Західні держави повинні дозволити Україні використовувати надану зброю для ударів по всіх законних військових цілях, включаючи ті, що знаходяться в глибокому тилу Росії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦