Вино на Таємній вечері, ймовірно, було схоже на “пассум” 

Американський науковець  Патрік Макгаверн вважає, що розгадав, яке саме вино міг пити Ісус Христос з учнями під час Таємної вечері. За його словами, за часів Ісуса в Єрусалимі часто використовували концентроване вино.

Фахівець із Музею археології та антропології Пенсільванського університету повідомив, що це був концентрований напій зі спеціями та яскраво вираженими фруктовими нотками. У Єрусалимі в ті часи поширеним був напій з гранату та кореня мандрагори. 

Читайте також: В Україні приготували найменшу порцію борщу: фото

Зазначається, що близько 2 тисяч років тому було лише кілька видів вина, зважаючи на те, що визначити напій, обраний Ісусом, було легко. Так, у деяких церковних писаннях йшлося про те, що вино мало аромат шафрану та кориці.

Цей напій у давнину привезли римські легіонери, які на той час були намісниками на цій території.

Макгаверн вивчив стародавні судини, в яких зберігалися напої: характер напоїв він визначає за хімічним складом зразків, взятих зі стінок судин.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦