У травні 2024 року російські спецслужби готували замахи на українських високопосадовців, зокрема президента Володимира Зеленського, голову СБУ Василя Малюка та керівника ГУР Кирила Буданова.

Планувалося вбивство Буданова 4 травня під час скоординованої ракетно-безпілотної атаки. Про це розповів високопоставлений офіцер української контррозвідки в інтерв’ю The Times.

Читайте також: Експерт сказав, скільки треба протриматись ЗСУ

Виявляється, що росіяни планували запуск балістичної ракети з подальшим ударом безпілотника для зняття наслідків атаки. Після цього БПЛА мав атакувати гранатометом тих, хто виживе або прийде на допомогу.

За кілька місяців до замаху СБУ стежила за підозрюваними, двома полковниками Управління державної охорони, які відповідали за захист вищих посадових осіб, в тому числі президента. Також підозрювалася третя особа у співпраці з ФСБ.

Офіцер української контррозвідки повідомив, що підозрювані привезли до Києва зброю – гранатомети, протипіхотні міни та безпілотники. Одним із підозрюваних назвали полковника Андрія Гука, який нібито працював на ФСБ з 2014 року і завербував іншого полковника, Олександра Деркача.

Буданов

СБУ перехопила переговори між кілером та його кураторами за допомогою технологій стеження. Це дозволило негайно повідомити про змову Буданова і провести арешти.

Один із підозрюваних був затриманий у своїй київській квартирі, а інший – в Сумській області. Обидва були озброєні. Для уникнення перестрілки СБУ організувала виклик на роботу, де затримання провели переодягнені у патрульних поліцейських співробітники СБУ.

Обидва затримані зізналися у своїх намірах. У їхніх телефонах були знайдені записи маршрутів пересування Зеленського та Малюка. Також стало відомо, що полковники планували взяти Зеленського в заручники на початку війни у лютому 2022 року та змусити його записати звернення про капітуляцію.

Сім’я Андрія Гука, як повідомляється, втекла до Європи. Вони були шоковані його арештом і вважали його героєм України. За даними СБУ, Гук отримував від ФСБ $3000 на місяць, а також додаткові кошти на поїздки.

Другий підозрюваний, Деркач, діяв заради грошей і сподівався на підтримку у кар’єрному зростанні від Гука.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦