Удари з важкого озброєнням можуть призвести до техногенно зумовлених землетрусів

Війна Росії проти України несе не лише пряму загрозу життю людей, але й може мати жахливі екологічні наслідки. Про це попереджають українські екологи.

Зокрема, удари з важкого озброєння по шахтах та іншим техногенним об’єктам можуть призвести до руйнування їхньої інфраструктури, що, своєю чергою, може викликати техногенні землетруси та підтоплення.

Стихія

“Ця територія (Донбас) надзвичайно щільно насичена різного роду техногенними об’єктами (шахтами і кар’єрами), які перебувають у нестійкому з геологічної точки зору стані”, – пояснює еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Анатолій Павелко. – “Використання важкого озброєння, дійсно, може призвести до руйнування шахт і підтоплень, не природних, але техногенно зумовлених землетрусів”.

Також читайте: У США оцінили відправлення військ НАТО в Україну: краще робити, а не говорити

Крім того, війна може призвести до погіршення повеневої ситуації. Руйнування гребель та інших водних об’єктів може призвести до затоплення територій, руйнування інфраструктури та порушення водопостачання.

“Наприклад, руйнація Каховського водосховища, Сумської греблі або знищення гребель на річці Оскіл у Харківській області, в результаті чого мали місце повені, затоплення територій, руйнування інфраструктури, порушення водопостачання, кардинальне порушення гідрологічного режиму”, – зазначає Павелко.

Знищення лісів, яке масово відбувається внаслідок війни, також матиме негативні наслідки. Ліси втрачають свої водоохоронні та кліматоохоронні функції, що може призвести до катастрофічних посух, вітровій ерозії та видування верхнього шару ґрунту.

Екологи закликають міжнародну спільноту вжити заходів для припинення війни в Україні, адже вона несе не лише пряму загрозу життю людей, але й загрожує екологічною катастрофою в масштабах всієї Європи.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦