Деякі європейські країни вже давно готові фінансово стимулювати українців повертатися на батьківщину.

У Чехії розробили програму для сприяння поверненню українських біженців додому. Місцеве Міністерство внутрішніх справ тестує цю тимчасову пілотну програму, яка допоможе кільком сотням людей. Що придумали в Чехії та які заходи застосовують інші європейські держави, щоб мотивувати переселенців повертатися до України, пише TSN.ua.

Читайте також: Як відбуватиметься вилучення авто для ЗСУ

16 травня Чехія зробила важливу заяву щодо допомоги українським біженцям, які знайшли притулок у країні через війну. МВС Чехії оголосило про пілотний проєкт, який триватиме з червня по листопад 2024 року і охопить до 430 осіб. Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан пояснив, що допомога надаватиметься тим, хто через стан здоров’я чи сімейні обставини хоче повернутися додому. Програма передбачає оплату квитків на транспорт і в особливо серйозних випадках – надання швидкої допомоги.

Українські біженці, які мають тимчасовий або міжнародний захист у Чехії, можуть отримати безплатний квиток на автобус з Чехії до України. Програма розрахована на 400 таких осіб. Додаткові 30 місць зарезервовано для тих, хто потребує індивідуального медичного транспорту. Чехія організовує все необхідне для повернення.

Міністерство також уточнило, що учасники програми зможуть подати запит на відшкодування витрат, пов’язаних з поверненням до України, лише одноразово. Якщо вони вирішать повернутися до Чехії і подати заяву на дозвіл на проживання протягом наступних 12 місяців, їм доведеться сплатити половину витрат. Окрім цього, чеський уряд підкреслив, що проєкт не має стосунку до військової служби українців.

Українських біженців

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦