Науковці виявили стародавній рукав річки Ніл у Єгипті, який колись протікав поряд із понад 30 пірамідами

Вчені зробили сенсаційне відкриття, яке може пролити світло на одну з найдавніших таємниць людства: як будувалися єгипетські піраміди.

Дослідники виявили стародавній рукав річки Ніл, який колись протікав поряд з понад 30 пірамідами. Цей водний шлях, ймовірно, використовувався для транспортування величезних кам’яних блоків, необхідних для зведення цих грандіозних споруд.

Єгипетські піраміди

64-кілометровий рукав, названий Ахрамат (в перекладі з арабської – “піраміди”), протягом тисячоліть був прихований під піском і сільськогосподарськими угіддями. Завдяки радіолокаційним супутниковим знімкам та польовим дослідженням вченим вдалося дослідити його розташування, форму та розміри.

Також читайте: Землетруси й повені: що загрожує Україні через війну

Існування Ахрамата дає відповідь на одне з ключових питань, яке століттями бентежило археологів: як єгиптяни перевозили величезні кам’яні блоки на великі відстані для будівництва пірамід. Дослідники вважають, що річка використовувалася як водний шлях для доставки матеріалів та робітників до місць будівництва.

“Багато матеріалів, доставлених із півдня, було б набагато легше транспортувати водою, аніж сушею”, – зазначає співавторка дослідження Сюзанна Онстайн з Університету Мемфіса.

Відкриття Ахрамата також свідчить про те, що місце розташування пірамід могло бути обумовлене наявністю цієї річки. Стародавні єгиптяни, ймовірно, використовували береги річки як місце для похоронних процесій фараонів, а також як джерело води та інших ресурсів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦