Прогнози аналітиків щодо наслідків загибелі президента Раїсі для Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі та інших високопосадовців підтвердили офіційні джерела в Тегерані. 

На думку аналітиків, загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме значні наслідки для питання спадкоємності верховного лідера.

У звіті Американського інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що Раїсі вважався одним із провідних кандидатів на посаду верховного лідера, який мав замінити Алі Хаменеї. У 2019 році Хаменеї призначив Раїсі керівником судової системи та підтримав його на президентських виборах у серпні 2021 року.

Експерти прогнозують, що найближчі кілька днів можуть вплинути на короткострокову та довгострокову динаміку іранського режиму. Проте, на думку аналітиків, смерть Раїсі не змінить загального курсу Ірану, спрямованого на жорсткішу внутрішню політику та агресивнішу регіональну стратегію.

Також читайте: У прем’єра Словаччини стріляли з близької відстані: у якому Фіцо стані

У звіті зазначено, що після загибелі Раїсі обов’язки президента тимчасово виконуватиме перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер. Спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф і очільник судової влади Голам Хоссейн Мохсені Еджеї мають 50 днів для організації президентських виборів.

Нагадаємо, 19 травня зазнав аварії гелікоптер, на борту якого перебував 63-річний президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ та інші чиновники. Їхні тіла були знайдені після кількох годин пошуків у тумані в гірському регіоні на північному сході країни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦