Українські військовозобов’язані отримали нагадування про важливість оновлення своїх даних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), оскільки з 18 травня 2024 року це стане обов’язковим.

Закон про мобілізацію передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку і мобілізації. У разі ігнорування повісток для оновлення даних у ТЦК та СП може застосовуватися штраф відповідно до законодавства про адмінправопорушення.

Читайте також: Як відбуватиметься вилучення авто для ЗСУ

Військкомат може виписати штраф без складання протоколу, але мають винести постанову про це. Все ж можна оскаржити штраф через суд.

Мобілізація в Україні

Які штрафи очікують на військовозобов’язаних громадян?

У разі порушення військового обліку в Україні за часу миру громадяни можуть сплатити штраф у розмірі від 3 400 до 5 100 гривень, а в умовах воєнного часу або за повторне порушення сума стягнення становить від 17 000 до 25 500 гривень.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час громадяни зобов’язані сплатити від 5 100 до 8 500 гривень, а посадові та юридичні особи – від 17 000 до 34 000 гривень.

У разі ухилення від мобілізації у воєнний час штраф для громадян становить від 17 000 до 25 500 гривень, а для посадових і юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Не уточнення облікових даних у встановлений термін також передбачає адміністративну відповідальність згідно з частиною 2 статті 210 Кодексу про адмінправопорушення. Штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень очікує на громадян, які не стоять на обліку або вчасно не оновили свої дані.

До кримінальної інформації можуть притягнути тоді, коли особа ігнорує запрошення до ТЦК та СП після сплати штрафу, але не оновлення даних.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦